Közlemények

Egy jó cél érdekében.

A Máltai és Tyúktarka, Florentini és Magyar csirkegalamb Fajtakub 2015. április 19.-én a „Kigyósi Csárda”-ban megtartott közgyűlésén a résztvevő Máltai tenyésztők -többek felvetésének hatására -elhatározták,hogy a kiállitásokon történő birálatok életszerűbbé tétele érdekében a Fajtaleirás-ban szereplő szempontokat kielemezzük, mindegy segédletet adva a tenyésztéshez és birálathoz.

Az egységesebb tenyésztői szemlélet kialakitása érdekében Körlevelet küldtünk minden egyes fajtaklub tag Máltai tenyésztőnek kérve, hogy tegyék meg észrevételeiket, mely szempontokat tartanak lényegesnek a fajtaleirás birálói és tenyésztői értelmezések közelitése érdekében, hol szeretnének pontositani a Fajtaleirás szövegezésében.  Az észrevételezések kiértékelésére –az akkori megállapodás alapján- még ez évben a kiállitási szezon beindulása előtt kell, hogy sor kerüljön. (Sajnos irásbeli észrevételezést csupán három tenyésztő tett.)

Ezen összejövetel  lebonyolitására a B-15 Bp.Rákospalotai egyesület vezetősége biztositott helyet és lehetőséget. Időpontként 2015.augusztus 30.napja (vasárnap) látszott megfelelőnek. Erről a máltai tenyésztők telefonon személyesen, levélben- és a fajtaklub mindkét honlapján- Meghivóval  is időben értesitve lettek.

A vendéglátó egyesület vezetősége, élén Csécsey Kálmán elnök, nemzetközileg is elismert máltai tenyésztő a Csokonai Művelődési Központban felkészülten várta a tenyésztőket.

Számomra érthetetlen, hogy a rendezvényen az előzetes jelentkezések ellenére nem képviselte magát a dunántúl tenyésztői köre (5 fő-közöttük egy máltai-biráló!), továbbá dél-alföld (3 fő-közötte két máltai-biráló!). Nem tudom ez érdektelenségre utaló, vagy a tenyésztők továbbra is meg akarják adni maguknak a lehetőséget a kiállitások birálóinak és birálataiknak utólagos –sok esetben a Fajtaleirás ismeretének hiányából fakadó-kritizálására.

Köszönet a rendezőknek, a résztvevő  hat fő tenyésztőnek, hogy a Bankó Mihály elnök által biztositott birkahúsból a csodálatos érzékű főszakács –Hajducsek János- és segitői - Valentin Gábor és Kiss Sándor- általt varázslatosra sikerült Birkapörkölt (melyhez a még meleg házikenyeret Kálmán kedves felesége Katika biztositotta) társaságában igen jó, baráti hangulatban sikerült a fajtaleirással ill. a kiállitásokkal kapcsolatos észrevételeket egyezteni és megfogalmazni.

Az értekezlet - ebéd után-  Csécsey Kálmán, majd Herédi Géza tenyészetének megtekintésével zárult.

Az értekezlet záró dokumentuma a felvett  Jegyzőkönyv alapján rövidesen összeállitásra kerül.  Elkészülte után  -a fajtaklub vezetősége által aláirva- megküldésre kerül a MGKSZ Biráló testület Elnöke és valamennyi fajtaklub tag máltai tenyésztő részére.

Budapest, 2015.09.10.

Az emlékeztetőt összeállitotta;

Herédi Géza